Ce nu mai pot face recuperatorii de datorii?

7.07.2017 postat

    Nu de putine ori, fie creditorii, fie debitorii apeleaza la institutia medierii pentru a gasi o solutie amiabila de stingere a conflicelor, avand ca obiect RECUPERAREA DE CREANTE sau DATORIILE. De cele mai multe ori, intre parti intervine un acord de mediere, astfel incat fiecare dintre parti sa o poata respecta. Exista totusi situatii semnalate de catre persoanele indatorate, de abuz din partea celor care i-au imprumutat. De aceea, cateva mentiuni importante se impun, pentru informarea de interes general, asa cum sunt cele de mai jos.

    Incepand cu 1 ianuarie 2017 doar recuperatorii de datorii inregistrati la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului vor putea desfasura activitate in mod legal.

     Oricine a fost sau este cel putin intr-una din variante: fie creditor, fie debitor, daca nu cumva in amandoua. De curand, au intervenit cateva modificari importante in ceea ce priveste plaja de actiune a recuperatorilor, prin intrarea in vigoare a OUG 52/2016. Asadar, ce trebuie sa stim in ceea ce priveste recuperatorii de creante :

-          este interzisa contactarea altor persoane din cercul de rude sau de prieteni, in afara de tine sau de succesorii legali

-          este interzisa  contactarea la locul de munca

-          este interzisa contactarea intre orele 21:00 – 09:00

-          este interzisa foosirea de tehnici de hartuire sau abuz, amenintari sau alte tehnici agresive *cu scopul de a vatama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea*

-          este interzisa afisarea la usa apartamentului/blocului notificari/somatii/adrese in legatura cu recuperarea creantelor

-          este interzisa pretinderea si perceperea de comisioane, dobanzi si dobanzi penalizatoare (in afara de cele legale) sau de costuri legate de activitatea de recuperare (in afara celor de procedura de executare silita, prevazute de lege)

 

    Persoana care considera ca a fost incalcata una din aceste prevederi, se poate adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorlui. Amenzile sunt cuprinse intre 10.000-80.000 lei, iar daca este vorba despre un credit de imobil, amenda poate ajunge pana la 100.000 lei.

    O alta noutate este aceea ca recuperatorii de creante sunt obligati sa atentioneze cetatenii ca au dreptul sa conteste atat existenta datoriei, cat si cuantumul ei, in cel mult 30 de zile de la primirea notificarii. Contestatarii pot face acest lucru direct la instanta de judecata, iar daca datoriile nu sunt contestate la recuperatori in termen de 30 de zile, aceasta nu mai reprezinta o recunoastere a datoriei, cum era interpretata pana acum. 

 

UA-42855688-1